Thursday 9 April 2015

cara pemakanan yang seimbang



Kumpulan 1: Nasi, mi, roti, bijirin, hasil bijirin dan ubi-ubian

  • Kumpulan makanan ini termasuk bijirin seperti nasi, gandum, pulut, oat, barli, jagung, produk bijirin seperti mi, roti, kuih-muih, biskut, bijirin sarapan dan ubi-ubian seperti ubi kentang, ubi keledek, ubi kayu dan ubi keladi.
  • Makanan di dalam kumpulan ini kaya dengan sumber karbohidrat kompleks yang merupakan sumber tenaga yang penting.
  • Ia juga membekalkan vitamin, mineral, serat dan sedikit protein.
  • Sajian makanan kita harus datang sebahagian besarnya dari kumpulan ini.
  • Setiap hari kita perlukan 4-8 sajian daripada kumpulan ini.
  • Makanlah semua jenis makanan daripada kumpulan makanan ini dan utamakan makanan tinggi serat seperti beras perang atau roti bijirin penuh.



Kumpulan 2: Buah-buahan dan sayur-sayuran
  • Makanan daripada kumpulan ini adalah rendah kalori, lemak dan tidak mengandungi kolesterol. 
  • Ia membekalkan sebahagian besar vitamin, mineral, serat dan antioksida yang diperlukan oleh manusia untuk meningkatkan daya ketahanan badan daripada penyakit, menghindari sembelit, melambatkan proses penuaan dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser.
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang amat penting dan perlu dimasukkan ke dalam perancangan menu makanan sihat harian. 
  • Pilihlah pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Ambil sekurang-kurangnya 5 sajian setiap hari iaitu 3 sajian sayur-sayuran dan 2 sajian buah-buahan.

Kumpulan 3: Ikan, ayam, daging, telur dan kekacang
  • Makanan daripada kumpulan ini merupakan sumber protein, vitamin B, zat besi, zink, kalsium dan magnesium. 
  • Makanlah makanan ini secara sederhana dan pilihlah makanan yang rendah lemak. 
  • Kekacang merupakan makanan yang baik untuk menggantikan sumber protein haiwan kerana ia mempunyai kandungan lemak yang rendah. 
  • Contoh kekacang ialah seperti kacang soya dan hasil produknya, kacang merah serta kacang dal. Jumlah sajian yang disyorkan ialah 2-3 sajian sehari. 

Kumpulan 4: Susu dan produk tenusu
  • Susu dan produk tenusu terletak pada aras yang sama dengan ikan, daging, ayam, itik dan kekacang. 
  • Ia merupakan sumber kalsium yang penting. Ia diperlukan lebih banyak bagi golongan ibu hamil dan menyusukan anak, remaja dan warga emas. 
  • Individu yang kekurangan kalsium terutama wanita berisiko mengalami osteoporosis (kerapuhan tulang). 
  • Jika boleh, pilihlah susu dan produk tenusu yang rendah lemak. Jumlah sajian yang disyorkan ialah 1 hingga 3 sajian setiap hari.

Kumpulan 5: Lemak, minyak, gula dan garam
  • Lemak, minyak, gula dan garam terletak pada aras 4 iaitu aras teratas dalam Piramid Makanan Malaysia.
  • Kumpulan makanan ini perlu diambil dalam jumlah yang sedikit sahaja dalam pengambilan makanan harian. 
  • Gula adalah karbohidrat ringkas yang hanya membekal kalori tanpa nutrien lain.
  • Gula yang terdapat secara semula jadi dalam buah-buahan dan dalam susu. Mengikut saranan WHO, pengambilan gula yang disarankan adalah 50g sehari (10 sudu teh). Ini termasuk gula tersembunyi dalam makanan. 
  • Garam ialah sejenis bahan yang memberi rasa masin dalam makanan. 
  • Pengambilan yang berlebihan dikaitkan dengan risiko tekanan darah tinggi.
sumber dari: Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia (MySihat)

No comments:

Post a Comment